Kosketus helpottaa stressiä

Kosketus helpottaa stressiä

Nykyään stressi on läsnä kaikkialla. Työn, perheen, ystävien ja harrastusten yhteensovittaminen vaatii välilä melkoista kalenteriakrobatiaa. Kaikki pitäisi tehdä mahdollisimman tehokkaasti ja elämä tuntuu suorittamiselta. Ihminen sietää stressiä hyvin pieninä annoksina, mutta nykymaailmassa stressi saattaa olla usein pysyvä olotila. Tutkimusten mukaan suomalainen on rentoutuneessa tilassa vain 11 minuuttia työpäivänsä aikana. Tuntuu aika hurjalta! Jokapäiväisiä stressiärsykkeitä voivat olla myös arjen laitteet, kuten tietokoneet, tabletit, kännykät ja tv. Ne kiihdyttävät hermoston toimintaa ja illalla loistavat silmiimme kylmää sinipohjaista valoa, kun pitäisi jo hidastaa ja saada unen päästä kiinni.


Pikkuhiljaa stressihormoni kortisolin taso elimistössä nousee ja kroppa on jatkuvasti taisteluvalmiudessa. Verenpaine kohoaa, päätä särkee, selkä on jumissa, yöunet vähissä, vatsa oireilee ja ihoon alkaa pukkaamaan jos jonkinlaista pimpulaa tai ihottumaa. Fyysiset oireet aiheuttavat lisää stressiä ja oravanpyörä on valmis! Stressi on yksi syy siihen, että aikuisiän akne sekä esimerkiksi vatsaoireet ovat lisääntyneet selvästi. 


Miten stressiä sitten voi vähentää? 

  • Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio auttaa kehoa ja sitä kautta myös ihoa voimaan paremmin. Ruoasta saatavat vitamiinit, omega-öljyt, hivenaineet sekä antioksidanttiset yhdisteet taistelevat stressin aiheuttamaa hapettumisreaktiota vastaan ja pitävät yllä kehon vastustuskykyä.
  • Liikunta, etenkin aerobinen liikunta, kohottaa immuniteetivastetta ja ehkäisee stressin aiheuttamia oireita. Säännöllinen liikunta 3-4 kertaa viikossa parantaa hapenottokykyä ja aktivoi aivoja. 
  • Samoile metsässä! Tutkimusten mukaan metsässäoleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti ja vähentää lihasjännitystä. Metsä myös rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista. 
  • Hengitä syvään ja rauhallisesti - stressireaktion voi kumota tietoisesti hengittämällä.


Muista myös tämä! Hamstraa oksitosiinia!

Oksitosiinia syntyy kroppaan kosketuksesta - vaikkapa halaamisesta ja lemmikin silittämisestä, mutta myös esimerkiksi kosmetologin tai hierojan kosketuksesta. Jo puoli tuntia hoivatuksi tulemista alentaa stressihormonin eli kortisolin määrää veressä. Jo hoitolan tunnelma, musiikki ja tuoksut auttavat pysähtymään ja rentoutumaan. Kotona rentoutumiseen saattaa tulla koko ajan keskeytyksiä - hoitolassa rentoutumista ei pääse karkuun!


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.