Muutosten kevät poikkeusolojen keskellä

Muutosten kevät poikkeusolojen keskellä

Moikka täältä ihanasta, tunnelmallisesta Cocoa Day Spasta. Täällä aina mieli lepää ja rauhoittuu, vaikka muu maailma ja arki kuinka ympärillä myllertäisi. 

Kevät on ollut melkoinen, syyn siihen tiedämme hyvin. Viimeiseen vajaaseen kahteen kuukauteen on liittynyt paljon epävarmuutta, huolta, ristiriitaisuutta, jopa pelkoakin. Koronapandemia on koskettanut meistä jokaista, toista enemmän, toista hieman vähemmän. Arki ja olosuhteet ovat kuitenkin muuttuneet poikkeuksellisella tavalla meillä jokaisella kotona, työssä ja vapaa-ajalla. On huolta omasta ja läheisten terveydestä, työstä ja toimeentulosta sekä tulevaisuudesta. On huolta siitä, miten kauan tämä kestää ennen kuin ollaan jälleen normaaleissa olosuhteissa. On pohdintaa siitä, mitä valintoja tämä aika kunkin elämässä ehkä vaatii, jotta tästä selvitään mahdollisimman vähin vaurioin. Jokainen varmasti myös miettii, mikä elämässä on kaikkein tärkeintä, kun muu ympärillä oleva maailma on lähes pysähtynyt, voimavarojamme sekä kärsivällisyyttämme koetellaan ja elämme kaikella tapaa poikkeuksellista aikaa.

Mietin pitkään, miten ja minkälaisesta näkökulmasta tästä korona aiheesta blogiin teille kirjoittaisin. Olen kokenut, että koronavirus itsessään ja siitä aiheutuneet muutokset ovat olleet kovin tunteita herättäviä ja herkkiäkin aiheita, niinpä koin turvallisimmaksi kertoa pienen palan omasta tarinastani tämän kevään tunnelmissa.  

Itse olen joutunut tekemään tahollani isoja, kipeitä ratkaisuja lyhyessä ajassa, muutaman viikon aikana, isolta osaltaan virustilanteesta johtuvista syistä. Asiat eivät ole yksiselitteisiä, eikä yksinkertaisia, niistä ei ole helppo kirjoittaa. Alkuun asioiden kirjoittaminen ei tuntunutkaan niin sujuvalta kuin tavallisesti, mutta sain kuin sainkin asiani kirjoitettua. 

Minun elämääni on viimeisen parin vuoden sisään mahtunut monenmoista. Isoimmat ja onnellisimmat huippuhetket ovat tietenkin kuopuksemme syntymä lokakuussa 2019 ja unelma kosmetologin työstä hoitolassa toteutuminen huhtikuussa 2018. Kuopuksemme iloisesti yllätti meidät täysin tulollaan! Nyt perheemme on saanut jälleen nauttia vauva-arjesta lähes 10 vuoden jälkeen. Aivan ihanaa ja upeaa, vaikka ajoittain unettomat yöt verottavat voimia. Onneksi kokemuksesta tiedän nyt neljännen ja tällä kertaa viimeisen lapsen myötä, että ”aikansa kutakin” ja aika menee nopeasti. Nyt on aika nauttia näistä ohikiitävistä hetkistä kaikin keinoin, vaikka maailman vallitseva tilanne onkin muuttanut arjen. Totutut rutiinit ovat meidänkin perheessämme muovautuneet täysin uudella tavalla ja työkuvioitakin on pitänyt puntaroida tilanteen pakosta uudelleen. 

On ollut avartavaa todeta, kuinka eritavoin vallitsevan tilanteen muutokset ihmisten arjessa näkyvät. Toisilla arki täyttyy nyt velvollisuuksista lasten etäkoulutehtävien avustamisessa, kotonaolon myötä entisestään lisääntyneiden kotitöiden tekemisestä ja osalla töiden teosta etänä kotoa käsin, arki on entistä aikataulutetumpaa. Toiset kokevat arjen sitä vastoin muuttuneen pitkästyttäväksi ja ehkä tylsäksikin, kun ei pääse tuttuun tapaan esimerkiksi kuntosalille, teatteriin, konsertteihin, tai ei voi pyytää ystäviä kylään. Toinen odottaa kuin kuuta nousevaa, että päivässä olisi edes 5 minuuttia tylsää, toimetonta aikaa, kun taas toinen odottaa malttamattomana pääsyä jälleen ihmisten ilmoille ja muihin sosiaalisiin rientoihin. Arki ja elämäntilanteet ovat lähtökohtaisesti erilaisia, niin muutoksetkin näkyvät kullakin eritavoin. Arjen normaalista aikataulusta ja tietyistä perustarpeista, kuten syöminen, nukkuminen, peseytyminen, liikkuminen ja ulkoilu on kuitenkin jokaisen hyvä pitää kiinni, koska ne auttavat ihmistä sietämään poikkeusaikaakin paremmin. 

Olen ollut etuoikeutettu saadessani tehdä ihanaa unelmaani kosmetologina täällä Cocoa Day Spassa sairaanhoitajan työni ohessa. Olen saanut kokea ja tehdä vertailua henkilökohtaisella tasolla yrittäjyyden ja palkkatyön hyvistä ja huonoista puolista. Olen ollut onnekas, että olen saanut tehdä työtä samaan aikaan sekä yrittäjänä että palkkatyössä. Tämän kombinaation suhteen minulla oli innokkaita suunnitelmia, jotka sitten yllättäen muuttivat täysin suuntaansa reilu kuukausi sitten, kun tuli korona ja sekoitti kaiken. Aika tämän jälkeen on ollut tunteikasta vuoristorataa. Tunteita kuohuttavaa on ollut muun muassa todeta, miten tässä maan poikkeustilassakin eriarvoisuus jopa yrittäjien kesken sekä eriarvoisuus yrittäjien ja palkansaajien välillä näyttäytyy, mitä tulee esimerkiksi tarjolla oleviin sosiaalietuuksiin ynnä muihin tukiaisiin. Mutta tämä aihe jääköön puimatta tässä tämän enempää. Toisaalta olen itse kokenut melkoista ristiriitaisuutta siinä, miten samaan aikaan kollegat etulinjassa lähes anoivat armoa, että ihmiset pysyisivät kotona, jotta terveydenhuollon resurssit ja toimintavalmius kestävät, kun samaan aikaan toisaalla on pakko yrittää pitää kynsin hampain, kaikin mahdollisin keinoin kiinni ainoasta elinkeinosta yrittäjänä hoitolassa, jossa työ on päivittäin asiakastyötä lähikontaktissa. Omat arvot ja ammattietiikka ovat olleet kovalla koetuksella. Ristiaallokko on ollut melkoinen. 

Tämän keväiset muutokset kaikkineen ovat pakottaneet minut tekemään valintoja ja ratkaisuja. Se ei ole ollut helppoa ja on vaatinut asioiden, elämäntilanteen ja realiteettien käsittelyä monelta kantilta monenkirjavien tunteiden kuohuessa. Joudun surukseni jättämään ihanan unelmani tällä erää ja kosmetologin työn yrittäjänä Cocoa Day Spassa huhtikuun loppuun mennessä. Nyt pyrin nauttimaan vielä tarvittavan ajan kuopuksemme vauva-ajasta ja vanhempainvapaasta, jonka jälkeen palaan ammatistani ja työpaikastani kiitollisena päivätyöhöni sairaanhoitajana. Unelmat toteutuvat kenties sitten tulevaisuudessa….

Runojen kirjoittaminen on yksi tapani käsitellä asioita ja tunteita. Nytkin pulpahtanut jälleen yksi tilanteeseen ja tuntemuksiin sopiva. Haluan jakaa sen teille, olkaapa hyvät:

”Onnen muruja mukavasti,

unelman pisaroita mielinmäärin.

Näistä ammennan voimia kestää,

aika haastava, mutta sen sietää.

Ei murheita kannata turhaan rääpiä,

vaan kasvattaa unelmille uusia siipiä!

Uutta aikaa vahvistella,

Unelmaansa uskoa,

Toiveeseen tarttua, kun aika on oikea.”


Kiitos ihanat asiakkaani, teille toivon kaikkea hyvää ja terveyttä. Oli ilo antaa teille hyvää mieltä ja hyvinvointia ihanien hoitohetkien tunnelmissa. Ilman teitä unelman toteutuminen ei olisi mahdollinen!

Kiitän teitä kollegat Eija, Miila ja Nenna yhteisestä ajasta. Toivon teille kaikkea hyvää jatkossa hoitolalla, toivon että te saatte unelmanne pitää. Voimia haastavaan aikaan.

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta kaikin keinoin, jotka tilanne sallii. Haluan uskoa, että ihmisten välinen läheisyys ja toisen ihmisen kosketus sekä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen nousee entistä suurempaan arvoon tämän kriisin myötä. Ei siis unohdeta hemmotella itseämme!

Nautitaan nyt elämän pienistä iloista, kevään puhkeamisesta, auringosta ja luonnosta. Luonto onkin näyttänyt olevan monelle tärkeä hyvinvoinnin ja voimaantumisen lähde tänä haasteellisena aikana, niin myös minulle. Ihanaa, että meillä on luonto täällä Suomessa näin upea ja lähellä!

Pari vuotta sitten blogissa mainitsin nämä kolme: Elämä, Onnellisuus ja Flow…. nämä kirkkaana mielessä edelleen elämää eteenpäin. Muistetaan unelmoida ja uskotaan unelmiimme!

Haleja kaikille! Tsemppiä arkeen!

Terkuin Anita


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.